Арония – ползи

- виж повече

Пили ли сте сок или комппот от арония? Вино от арония? Ракия от същия плод? Малко вероятно е да живеете в България и да не сте опитвали поне една от тези хубавини. Но ако не сте, или сте пробвали, но не сте повтаряли, предлагаме ви да коригирате пропуска си. Особено по отношение на сока, компота, пресните и сушени плодове от арония. Те са със сладко-кисел, стипчив вкус, внасят приятно разнообразие в менюто ви и са полезни за здравето.

Аронията има огромни антиоксидантни свойства

Доказано е, че това е плодът с най-висока концентрация на антиоксиданти. Те предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали; помагат за укрепване на общото ви здравословно състояние; защитават кожата от тютюнев дим, ултравиолетови лъчи, всякакви замърсители и са фактор в забавянето на процесите на стареене.

Полезна е за здравето на пикочните пътища

Основната причина за инфекция на пикочните пътища е бактерията Ешерихия коли. Симптомите включват честа нужда от уриниране, болка при самото уриниране и мътен цвят на урината. Дамите често се оплакват от цистит – проблем, с който ако не се справят навреме, може да се превърне в хроничен. Направени са проучвания, според които приемът на арония е 5 до 10 пъти по-ефективен при борба с цистита от червената боровинка. Аронията е с по-висока концентрация на хининова киселина, освен това унищожава  онези микроорганизми, които създават благоприятна среда за развитие на Ешерихия коли.

Хапвайте редовно от нея – 1 супена лъжица сушени плодове дневно – или пийте сок, като превантивна мярка против инфекция на пикочните пътища.

Помага за подобряване на кръвообращението и здравето на кръвоносните съдове

Аронията е полезна за по-добрата циркулация на кръвта. Съдържащите се в нея феноли – доста големи количества – стимулират изхвърлянето на токсичните вещества от организма, помагат за по-бързото заздравяване на ожулвания и рани; подобряват еластичността на кръвоносните съдове и намаляват риска от запушването им.

Влияе добре на храносмилането

В 100 грама сухи плодове от арония се съдържат 16,9 грама фибри. Те подобряват работата на храносмилателната система и ускоряват метаболизма. Ако искате да свалите килограми, направете аронията част от диетата си, постоянствайте в тренировките и скоро ще се радвате на стройно, слабо тяло.

Помага за по-добра превенция на очните болести

Аронията съдържа лутеин и зеаксантин, които са важни за здравето на очите.

Има бърз ефект при настинка и грип

Заради антивирусните свойства на аронията и високото съдържание на витамин С в плодовете й, тя се препоръчва като превантивна мярка против настинка и грип. Действа  бързо и ефективно и при болни, които вече усещат първите симптоми.

Правете си чай от арония, хапвайте по една супена лъжица сушени плодове или пийте сок, за да се чувствате освежени и здрави.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top