Ароматерапия

- през зимата

Ароматерапията, дори и да ви изглежда модерна приумица, е много древен клон на фитотерапията (терапия чрез лечебните сили на растенията). Това, че понякога се използват ароматни вещества от животински произход (мускус, амбра), не променя нещата.
Главни действащи лица при ароматерапията са етеричните масла. Получени по щадящ начин, те носят в себе си в максимална степен полезните свойства на билките и това ги прави много ефективни за стабилизиране и оздравяване на човешкия организъм.
Ползи от приложението на етеричните масла
 
Силно изразени противовъзпалителни и антисептични свойства
Те са характерни за всички ароматни масла. Всяко от тях предпазва от определени видове патогенни организми и затова препоръката е да се използват смеси – най-добре от по три масла. Качествата им са многократно изпитвани през вековете – особено при големите чумни епидемии и за лекуване на трудно зарастващи рани. Болестотворните организми не привикват към тях и не формират резистентност.
Укрепват имунитета и облекчават инфекциозни заболявания и настинки
Изключително добре се повлияват от ароматерапията вирусните и простудни заболявания, грипът и дихателни проблеми. Затова, ако до сега не сте прилагали ароматерапия, зимата е точното време да започнете. Още повече, че свойството им да стабилизират имунната система е безспорно.
aromatheraphy
Релаксират нервната система и активират психичните процеси
Ароматните вещества успокояват и ускоряват възстановяването след психическо и физическо натоварване. Стимулират концентрацията и паметта, подобряват настроението, правят съня по-здрав и пълноценен. Намаляват усещането за болка. Ароматите достигат светкавично до мозъка, стимулират силно емоционалните преживявания и задействат лавина от нервни процеси и биохимични реакции.
Прилагат се при сексуални проблеми и подобряват женското здраве
Това се случва благодарение на множеството хормоноподобни фитовещества и така наречените феромони.
Доказани козметични ползи
Етеричните масла са главна съставка не само на много лекарствени средства, но и на качествените козметични продукти. През вековете те са използвани за укрепване на косата, връщане на жизнеността и младежкия вид на кожата, за оздравяване на ноктите.
Общи ползи
При ароматерапията се хармонизира организмът като цяло. Активира се детоксикацията. Подобрява се храносмилането, функционирането на сърдечно-съдовата система и кръвообращението, стимулират се вътреклетъчните процеси и възобновителните процеси на тъканите.
 
Начини за практикуване на ароматерапия
Може би се чудите, как точно да прилагате ароматерапия. Нямате ограничения – подходящ е всеки метод, който ще позволи на полезните вещества от етеричното масло да проникнат в тялото ви.
Масажи
Това е най-достъпният и много ефективен начин. Чрез масажа фитохимикалите проникват бързо в тялото и започват своето благотворно действие.
Инхалации
Те осигуряват мигновен ефект. Можете да ги правите до два пъти на ден за около седмица.
Компреси
Прилагат се при травми, възпаления, главоболие и т. н.
Вани с ароматни масла
Много полезно и изключително приятно преживяване. Като профилактика могат да се правят няколко седмици поред поне 2 пъти седмично.
aromatherapy4
Аромалампа
Маслото се накапва във вода и се загрява на пламък. Ароматните изпарения се вдишват от всички, присъстващи в помещението. Внимавайте водата да не се изпари преди маслото, защото то ще се запали. Ароматизират цялото помещение и дифузерите. Добра работа ще свърши съд, пълен с вода и малко масло, поставен някъде в жилището.
Ароматни торбички
Използват се като медальони, държат се в дрехите и под възглавницата. Можете да ги напълните с изсушени ароматни растения и периодично да накапвате върху тях желаните масла. Още по-просто е да капнете малко от долната страна на възглавницата си.
Продават се и готови аромамедальони, които съдържат по няколко капки аромати.
За зимата изберете масло от бял бор, от лимон, риган, здравец, цитронела и др.
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top