Ароматерапия против есенна депресия

- съвети и рецепта

Есенната депресия не е само мит. В опитите си бързо да се пренастроят от летен към работен режим, хората попадат в мрежите й без да се усетят. Какво да направите, за да не се окажете и вие в лошо настроение, тъжни, без желание да свършите каквото и да било? Вземете мерки против есенната депресия. Връщайте се плавно и бавно от почивката към ежедневието си с всичките му задачи. Разхождайте се повече, срещайте се с приятели, сменете диетата си (добавете повече храни, съдържащи витамин D) и използвайте всяка възможност да се излагате на слънце.

Как ароматерапията преборва есенната депресия

По-късите дни, липсата на слънце, стресът ви правят нервни и тревожни. Нивата на серотонина в организма ви намаляват и е добре да се погрижите за възстановяването им. Ароматерапията е отличен начин за това. Някои етерични масла стимулират хипоталамуса, който произвежда серотонин и вие отново се чувствате на вълните на щастието. Или поне не ви се струва, че всички на земята ви мразят и животът е тежък и несправедлив, защото трябва да останете за пръв път от три месеца един час повече в офиса.

 Ароматерапия

Какви етерични масла мога да ползвам

Независимо дали сте в есенна депресия или се чувствате само леко подтиснати, някои от следните етерични масла ще са ви от полза: босилек, бергамот, лайка, градински чай, здравец, жасмин, лавандула, маточина, пачули, роза, сандалово дърво,  иланг-иланг, сладък портокал.

Рецепта и препоръчки за употреба

Пробвайте една от изпитаните ароматерапевтични рецепти срещу есенна депресия:

Смесвате

  • 20 капки етерично масло от сладък портокал
  • 20 капки етерично масло от лавандула
  • 10 капки етерично масло от грейпфрут
  • 5 капки етерично масло от лайм
  • 5 капки етерично масло от розмарин
  • 2 капки етерично масло от жасмин

 в тъмна бутилка. Запушвате и разклащате добре. Можете да сложите 2 капки от сместа на кърпичка от естествена материя и да вдишвате аромата, докато си почивате вечер след работа. Нищо не може да ви попречи да вземете вълшебната кърпичка и в офиса. Цитрусовите масла носят със себе си слънчева и свежа атмосфера, лавандулата успокоява, жасминът ви помага да се отпуснете.

Ароматерапия

Сместа е подходяща и за ароматна, релаксираща вана – 8 капки от нея са достатъчни. Остава само да полежите кротко в топлата вода и да се радвате на магичния ефект от ваната.

Ароматерапията е един от най-приятните начини за борба с есенната депресия. Възползвайте се от него.

Прочетете още:

Храни против есенна депресия 

Диета и депресия – каква е връзката
Чай от борови връхчета

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top