Ароматерапия за намаляване на стреса

- виж повече

За много хора самото преминаване от зима към пролет увеличава стреса. При други този сезон е свързан с повече работа и повече задачи за приключване. И така, от  една страна всички са доволни, че времето е хубаво, грее слънце, могат да се разхождат и забавляват на воля. От друга, пролетта е свързана с повишаване на стреса и тревожността. При вас как е положението? Чувствате ли се тревожни, изнервени, раздразнителни? Преуморени ли сте? Разберете как можете да си възвърнете спокойствието и доброто настроение и да ги задържите.

Взимайте аромадуш

Преди да пуснете водата в банята, поръсете няколко капки етерично масло на пода. След това сложете малка кърпа върху сифона. Готови сте за сутрешния или вечерния си аромадуш. Когато пуснете топлата вода и започнете да се къпете, ще се окажете обвити в ароматна, успокояваща пара. В зависимост от етеричното масло, което изберете, ще се почувствате по-спокойни, отпочинали, освежени, тонизирани и заредени с енергия или готови за сън.

Носете си шал или кърпичка с успокояващ аромат

Сложете няколко капки от любимото си етерично масло на шал или кърпичка и ги вземете с вас в офиса. Всеки път щом се усетите неспокойни, раздразнени или тъжни, помирисвайте плата. Няколко вдишвания ще са ви достатъчни, за да се почувствате по-добре.

 shutterstock_609316691 (1)

След тежък ден се масажирайте с етерично масло

Едва ли имате време да ходите често на масаж. Затова се погрижете сами за себе си. Направете си ароматна масажна смес от 3 супени лъжици базово масло и 7 – 8 капки от успокояващото ви етерично масло. Разбъркайте. После с бавни, масажиращи движения намажете с получената смес цялото си тяло. Ако не разполага с време и затова или сте твърде уморени, достатъчно е да масажирате с готовата смес ръцете и краката си, за да се отпуснете и освежите.

Използвайте етерично масло вместо ароматизатор за стая

Аромалампи се продават в повечето магазини за свещи, сувенири и керамика. Това е малък керамичен съд, чиято горна част обикновено е оформена като чинийка – в нея се слага етеричното масло. Долната част на съда е куха и в нея се поставя запалена свещ.  Чинийката се нагрява и ароматът на маслото изпълва стаята. Вземете си една аромалампа за работната стая и експериментирайте с различни аромати.

Научете кои етерични масла имат успокояващ ефект

  • лавандула – най-популярното етерично масло с успокояващ ефект;
  • лайка – има успокояващ, укрепващ ефект;
  • кедрово масло – помага ви да се отпуснете, дава усещане за топлина и уют;
  • бергамот – действа добре при лека тревожност;
  • иланг иланг – помагат ви по-бързо да се справите с гнева и фрустрацията;
  • риган – облекчава емоционалната ви болка;
  • ветивер – стабилизира ви, когато се люшкате от силни, крайни емоции;
  • цитрусово масло – кара ви да се чувствате по-леки, действа ви освежаващо;
  • масло от здравец – действа ви ободряващо, когато от сутринта знаете, че ще имате тежък работен ден;
  • канелено масло – подходящо е за случаите, в които сте обезсърчени и уморени, а ви предстои още много работа.

Не е задължително да прилагате всички тези съвети. Изпробвайте един – два от тях. Това няма да ви отнеме време, а ще ви помогне да се чувствате по-добре.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top