- повече за тази билка

Арниката е симпатично растение с жълт цвят, което много прилича на маргаритка. Расте в Европа, в южната част на Русия и в гористите райони на Северна Америка. Използва се като билков лек вече стотици години. Смята се, че облекчава болката при артрит и спортни травми, спомага за по-бързото изчезване на синините и стимулира регенерирането на кожата.

Добре е да знаете, че арниката има много полезни за човека съставки, но също така при предозиране или неправилна употреба, могат да се появят странични ефекти. Затова е добре да обсъдите употребата й с лекаря си.

Какви са ползите за здравето от приема на арника

Тази билка стимулира кръвообращението и намалява болката и отока при леки наранявания. Има противовъзпалително действие и често се прилага при ухапвания от насекоми, инфекции на венците или за гаргара на възпалено гърло.

Може да се взима разредено с вода. Да се купи от аптеката под формата на гел или крем. Зависи за какво искате да я ползвате.

 Арника

Странични ефекти

Арниката не се препоръчва на хора с хронични заболявания на черния дроб и бъбреците. Предозирането й може да доведе до гадене и повръщане.

Ако си купувате крем с арника, не го нанасяйте върху открити рани, защото може да си навлечете по-сериозни проблеми. Не е добра идея и дългосрочната му употреба, защото може да доведе до екземи.

Приемът на арника или мазането с крем от тази билка не се препоръчва и за бременни и кърмачки.

Ако сте решили да ползвате арника, то непременно се посъветвайте с лекар преди това. Не забравяйте, че ако силата на природата не се ползва разумно, тя може да ни навреди, а тази билка все още не е изследвана достатъчно.

Прочетете още:

Чай от джоджен

Асаи и козметиката

Семена от анакардиум

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top