– Ще го срещнете всред съставките на депигментиращите кремове.

Ще го срещнете всред съставките на депигментиращите кремове. Арбутинът е производно на хидрохинона, намерено в листа от червена боровинка, мечо грозде, черна боровинка, повечето видове круши и много други растения. Освен в естествена, съществува и в синтетична форма. Той е избелващ агент, който може да спре синтеза на меланин. Използва се при лечение на хиперпигментация, причинена от акне, травми, алергични реакции, инфекции, фототоксични реакции, реакции към лекарства, реакции към козметика и възпалителни заболявания.

Учени са установили, че ниските концентрации на арбутин в козметичните продукти нямат ефект, а високите концентрации около 5% могат да доведат до резултат, обратен на желания – неочаквана хиперпигментация (потъмняване).

АрбутинНа етикета на продукта, който купувате, трябва да е указано дали арбутинът е екстракт на растителна основа или е синтетичен.

В по-големи дози потенциалните странични ефекти от този избелващ агент са гадене, повръщане, раздразнителност, безсъние, и повишаване на сърдечната честота. Ако по някаква причина употребите 10 пъти над нормалната безвредна доза, арбутинът ще предизвика шум в ушите ви, задух, конвулсии, колапс, делириум, и повръщане.

Все пак, според повечето досегашни изследвания, ако прилагате арбутин (особено на растителна основа) външно, то нищо не застрашава вашето здраве.

Вероятно ще ви е интересно да знаете, че арбутинът може и се употребява като стабилизатор в цветната фотография.

Екстракт от мечо грозде често се предписва за лечение и профилактика на рецидивиращ цистит.

Ако имате проблем с хиперпигментация на определени зони по тялото, ви препоръчваме да се обърнете към дерматолог, който да ви прегледа и да ви предпише подходящ крем за депигментация. Той най-вероятно ще съдържа арбутин, но вие не се притеснявайте. Спазвайте лекарските предписания и всичко ще бъде наред.

Прочетете още:

Депигментиращ крем 
PEG 30  рициново масло 
Бутилметокси дибензоил метан
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top