Антиоксидантите

- и тяхната роля

Антиоксидантите
Антиоксидантите са потребни на организма, за да неутрализират свободните радикали. В първата част на публикацията ви разказахме за същността и действието на свободните радикали и факторите, които провокират екстремното им нарастване. Сега ще стане дума за антиоксидантите – как се справят със задачата си, откъде да си ги набавите.
Какво представляват антиоксидантите
Както подсказва името им, антиоксидантите са вещества, които предпазват от оксидиране (окисляване) други вещества. По отношение на живите системи, антиоксидантите блокират свободните радикали и вредоносното им действие върху клетките, тъканите и биологично активните субстанции.
Организмът се справя с естествено произведените при обмяната свободни радикали, като синтезира подходящите антиоксиданти. Защитата се осъществява в три степени. Първата е с предпазно действие – организмът се опитва да блокира самото образуване на свободни радикали. При втората се неутрализират наличните свободни радикали и това е основният начин за защита. При третата тялото се опитва да възстанови и преодолее нанесените щети.
Най-активните антиоксиданти
Сред произвежданите собствени антиоксиданти най-мощният е глутатионът. Той е насочен както към обезвреждане на активния кислород, така и към водородния прекис, също към клетъчните токсини с различен произход=
Когато екстремното нарастване на свободните радикали в организма надхвърли капацитета му за обезвреждането им, е необходим внос на антиоксиданти отвън.
Веществата, известни като мощни антиоксиданти, са витамините А, С и Е. Внимание заслужават каротеноидите. Особено полезни са флавоноидите, набавяни от плодовете, зеленчуците, семената, ядките и зърнените храни. Добре дошли са биоактивни съставки като кверцетин и ресвератрол, ликопен и коензим Q10, ненаситените мастни киселини и т. н.
Те успяват да осигурят необходимия на агресивните радикали електрон, преди да са го отнели от другаде. Между някои от тях съществува тясна синергична връзка – като между витамините Е и С. Други имат нужда от подкрепата на определени минерали като цинка, медта, магнезия и селена.
antioxydant
Необходим ли е допълнителен прием на антиоксиданти?
Би трябвало при разнообразно и балансирано хранене да не изпитвате недостиг на антиоксидантни вещества. Особено важни източници за тях са плодовете и зеленчуците – ягоди, малини и къпини, ябълки, нарове и киви, круши, цитруси и грозде, боровинки. Доматите, особено в преработен вид, са отличен източник на ликопен. В менюто ви трябва да присъстват листни зеленчуци, пипер, патладжан, броколи, карфиол и зеле, моркови, лук и т. н. Зелен чай, сурово какао, червено вино, мазни риби, кисело мляко, соеви и овесени продукти не бива да отсъстват от трапезата ви.
При нужда и след консултация със специалист можете да ползвате и хранителни добавки с антиоксиданти. Примерно – въпреки, че глутатионът се съдържа в доста храни, оказва се, че той много бързо се разгражда в червата и на практика не може да достигне до кръвта. Затова трябва да се осигури възможност за оптималното му производство от самия организъм. За целта е необходимо да приемате като хранителна добавка аминокиселината цистеин. Тя е важна съставка за синтеза на глутатион и е по-трудно да се набави от храната.
Принципът „колкото повече, толкова по-добре“ в случая не работи и самоволното назначаване на антиоксидантни продукти може да е толкова опасно, колкото и липсата им. Затова се консултирайте с личния си лекар, преди да предприемете каквото и да било.
Прочетете още:
„Какаови зърна“
„Зелен чай“
„Ползата от цитрусовите плодове“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top