Амарант

- полезни свойства

Амарант, щир, куча лобода – това растение има колкото разновидности, толкова и имена. Някои хора го считат за плевел, други са го включили в ежедневното си меню и се радват на всички ползи, които то носи на здравето. Вие още не сте го пробвали? Истината е, че щирът се е използвал като храна и за лечение още преди векове. Някои видове амарант произхождат от Южна Америка и Мексико. Ацтеките са вярвали, че растението има свръхестествена сила и са го използвали при религиозни церемонии. В Африка и до ден днешен го смятат за много ценен източник на хранителни вещества. Перуанците правят бира от ферментирали семена на амарант, а в Европа разновидностите на щира като елда и киноа са част от разбирането за модерно и здравословно хранене.

Какво прави растението амарант толкова полезно?

Витамините – кучата лобода е страхотен източник на витамин А, витамин В6, витамин К, витамин С, фолиева киселина и рибофлавин.

Минералите – калций, калий, желязо, мед, магнезий, фосфор и много манган. Амарант е с изключително високо съдържание на минерали.

Протеините – в състава му има до 30% повече протеини отколкото в пшеничното брашно, ориза или овеса. Амарант се препоръчва горещо на хората, страдащи от цьолиакия, защото не съдържа глутен.

Фибрите и аминокиселините – растението съдържа достатъчно количество и от тях.

Какви са конкретните ползи за здравето от хапването на амарант?

– Помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и хипертония.

– Понижава нивото на холестерола.

– Подсилва имунната система.

– Подобрява храносмилането.

– Действа противовъзпалително.

– Дава ви голямо количество енергия.

Как да си приготвя амарант?

Можете да го включвате в супи или салати, както и да го ползвате за гарнитура към основни ястия от месо. Амарантът е вкусен и питателен и бързо ще се превърне в част от ежедневното ви меню.

Опитайте го. И добър апетит.

Прочетете още:

Семена от чиа
Конопено семе
Кус-кус – ползи за здравето

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top