Алое вера

 - 6 ползи

От както ни интересуват био продуктите, алое вера е непрестанен спътник в здравословното ежедневие на мнозина от нас. То присъства във всякакви хранителни, козметични и лечебни продукти и за това има добра причина. Още от древността, алое вера е известно като “растението на безсмъртието” и се е използвало като универсално средство за лечение. Това природно чудо наистина може да помогне за редица проблеми от кожни притеснения до храносмилатени заболявания. Модерната био индустрия широко се възползва от свойства на алое вера под формата на гелове, кремове, хранителни добавки и много други. Нека видим защо алое вера е толкова популярно и как ние самите можем да се възползваме от здравословните му свойства.

Антиоксидант

Антиоксидантите запазват здравината на клетките в организма ни като ги предпазват от свободни радикали. Свободните радикали не са рядко срещани и повечето човешки организми генерират някакво количество от тях. Свободните радикали отговарят за стареенето, както и за появата на ракови образования и сърдечно-съдови заболявания. Алое вера е богато на антиоксиданти, които в комбинация с други съставни компоненти подпомагат и за антибактериалното и антисептичното действие на растениото.

Лечение на рани

Една от най-честите употреби на алое вера е повърхностната му употреба върху кожата. Благодарение на антисептичното и антивъзпалителното си действие,  алое вера помага на кожата да се възстанови, като през това време я подхранва с необходими нутриенти за изграждането на нови клетките. Освен за лечение на рани, алое вера най-често се използва срещу изгаряния, включително слънчеви изгаряния. Научвания показват, че този натурален продукт е много ефикасен за тази цел и намаля зачервяването, сърбежа и превентира инфекцията на кожата.

Регулира храносмилането

Все пак, нека не забравяме, че освен мехлем, алое вера е и една страхотна храна. Не само заради своя аромат и богатство на антиоксиданти и важни нутриенти, но и заради здравословните му качества за храносмилането. По-конкретно, то е най-полезно био средство срещу запек.

Орална хигиена

Ако имате нужда от натурална алтернатива за водата за уста, то алое вера ще постави край на вашето търсене. Богатството на витамин C в алое вера помага за превенцията на формиране на плака. Противовъзпалителните свойства също могат да смекчат кървенето на венците и да облекчат подувания и афти. Проучвания показват, че алое вера е също толкова ефикасен продукт, колкото и химикалите, които повечето комерсиални води за уста използват.

Намаля кръвната захар

Алое вера се оказва полезен продукт и за диабетици и хора с по-висока кръвна захар. Алое вера повишава инсулиновата сензитивност и ни помага да регулираме кръвната си захар. Сокът от растението е особено полезен начин да държим кръвната си захар в баланс.

Здрава кожа

Несъмнено, алое вера носи невероятни лечебни и естетични ползи за кожата ни. С причина често откриваме тази съставка във все повече козметични продукти. Алое вера не само хидратира, но и изчиства кожата от неперфектности. Това растение е най-подходящо за сухата кожа. Гелът от алое вера увеличава еластичността на кожата и предизвиква синтезирането на повече колаген в клетките. Някои проучвания посочват и че алое вера забавя стареенето на кожата и превентира появата на бръчки. Кожни заболявания като екзема, акне и псориазис също се поддават на лечение с помощта на алое вера.

Прочетете още:
Сок Алое Вера

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top