Алергия към козметични продукти

Какво да правя?

Знаете ли, че един човек използва до седем козметични продукта дневно. Шампоан, дезодорант, крем, балсам, почистващ лосион, грим – всички тези продукти ни карат да се чувстваме по-красиви и самоуверени, но някои от съставките – ароматизатори и консерванти – могат да ни навлекат неприятности, като предизвикат дразнене на кожата или алергична реакция.

В следствие на употреба на даден козметичен продукт могат да възникнат два вида козметични реакции: дразнещ контактен дерматит и алергичен контактен дерматит.

Дразнещ контактен дерматит – това е по-честият вариант. Обикновено започва като петна по кожата, които сърбят. После започват да се лющят. Появява се червен обрив, възможно е да се образуват и мехури. Това обикновено се случва точно на мястото, което е било в контакт с дразнещото вещество.

Алергичен контактен дерматит – той се проявява при хора, които са алергични към дадена съставка или съставки в даден продукт. Симптомите включват зачервяване, подуване, сърбеж. В някои случаи, кожата става червена. Лицето, устните, очите, ушите и врата са местата, по които алергичната реакция се проявява най-често, но това може да се случи и по всяка друга част на тялото.

В зависимост от това колко силен е дразнителят реакцията може да възникне в рамките на минути или часове. Ако дразнителят е  по-слаб – сапун например – може да минат седмици преди това да се случи. Възможно е човек да развие алергична чувствителност към даден продукт след години на употреба.

Колко чести са козметичните алергии?

Сериозните козметични алергии са рядкост, но според проучванията до 10% от хората имат лека реакция срещу използвани от тях козметични продукти.

Какво трябва да направя, ако имам козметична алергия?

Спрете да използвате каквито и да било козметични продукти. След като симптомите изчезнат, започнете да използвате отново продуктите един по един, за да определите кой от тях е причина за реакцията.

Ако не се чувствате добре и дразненете, зачервяването и обривите не минават, не прилагайте самолечение, а се консултирайте с лекар.

Какво мога да направя, за да избегна козметичните алергии?

Четете внимателно етикетите на козметичните продукти. Ако откриете съставка, която е предизвикала реакция в миналото, не използвайте този продукт.

Тествайте продукта на вътрешната част на китката или лакътя си. Поставяте малко крем. Чакате 24 часа и ако няма реакция, можете спокойно да ползвате този продукт.

По възможност избирайте продукти с прости формули. Колкото повече съставки, толкова повече потенциални алергени.

Не слагайте парфюм директно върху кожата си. Поставяйте го върху дрехите и изчаквайте да изсъхне преди да ги облечете.

Добре е да ползвате козметика без ароматизатори и с естествени консерванти. Така ще сведете възможността за алергична реакция наистина до минимум.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top