Алергична реакция към бебешки храни

Скоро ще започнете...

Скоро ще започнете да захранвате вашето бебето. Сигурно се притеснявате, че може да е алергично към някои видове храни. Ако научите повече за хранителните алергии при бебетата, ще се успокоите и ще можете да реагирате адекватно и навреме.

Какво се случва, ако бебето ви е алергично към храната, която сте му дали? Тялото се държи така сякаш в него е влязъл нашественик и реагира с имунна атака. Симптоми като копривна треска, оток или затруднено дишане се проявяват в рамките на минута до два часа след ядене на проблемната храна. В някои случаи симптомите могат да бъдат повръщане и диария.

Бебето може да направи алергична реакция към храна, дори ако преди е яло от нея и не е имало проблеми. Затова известно време е добре да следите внимателно как се чувства то след хранене.

Към какви храни може да е алергично?

90% от хранителните алергии са причинени от яйца, мляко, фъстъци, пшеница, соя, ядки дърво (като орехи, бразилски орехи, и кашу), риба (като риба тон, сьомга, треска), както и черупчести мекотели (като омари, скариди и раци).

Бебето ми прави алергична реакция! Какво да правя?

Най-страшните алергични реакции са: проблеми с дишането, подуване на лицето и устните, тежко повръщане и диария. Ако ситуацията е такава, не губете време, а отидете в спешно отедление. След като лекарите овладеят положението, помолете ги да ви препоръчат алерголог и заведете бебето на преглед.

Въвеждайте новите храни постепенно. Оставяйте си по няколко дни между захранките. Описвайте всичко в хранителния дневник на вашето съкровище. Ние ви стискаме палци всичко да е наред.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top