Алергии през есента

- какви са и как да се справим

Есенните алергии са като пролетните – с множество досадни симптоми, които ви пречат да водите нормалния си начин на живот. Затова е по-добре да се подготвите за тях отрано.

Какви са причините за появата на есенни алергии

Амброзия – първият, основен и най-голям есенен алерген. Цветният прашец на този плевел започва да се разпространява през август и заплахата от него приключва чак през октомври. Доказано е, че около ¾ от хората, алергични към цветния прашец през пролетта, са алергични и към амброзия.

Ако сте алергични към храни като банани, пъпеши и тиквички, цветният прашец на амброзията е сериозна заплаха и за вас.

Мухъл­ – през есента рискът от влага и мухъл в дома ви се завръща със страшна сила. Предотвратете го. Така ще си спестите затрудненото дишане, запушения нос, зачервените очи и влошеното здраве.

Акари – през лятото нямате проблем с тях. Прозорците са винаги широко отворени, времето е топло и вие сте навън. С първото включване на печката обаче симптомите на алергията от акари и домашен прах се завръщат.

 есенна алергия

Какви са симптомите при есенните алергии

Най-честите симптоми са хрема, кашлица, сърбеж в очите и носа, кихане и сълзящи очи с тъмни кръгове.

Как да предотвратя появата на есенна алергия

  • Стойте на закрито и не отваряйте вратите и прозорците сутрин и на обед, когато летящият прашец на амброзията е в своя апогей.
  • Почистете от натрупания домашен прах всички отоплителни уреди, вентилаторите и филтрите на климатиците преди да ги ползвате.
  • Не допускайте появата на влага и мухъл в помещенията.
  • Използвайте маска, когато почиствате есенните листа в градината или когато решите да поиграете с децата в есенната шума.

Какво да направите, ако симптомите на есенната алергия се проявяват и при вас

Не се лекувайте сами, а посетете личния си лекар или алерголог. Той ще ви направи кожен тест, ако се налага – кръвен тест, за да определи причините за сълзенето и сърбежа в очите и хремата. След това ще ви препоръча лечение.

Прочетете още:

Хранителни алергии 

Алергии по време на бременност

Съвети за облекчаване на сенна хрема


 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top