Алергиите

при животните

Подобно на нас самите, и любимците ни също могат да имат повишена чувствителност към конкретни фактори в обстановката им. Точно така, в случая не говорим за алергиите към животни, а алергиите на животните. С идването на пролетния сезон и разцъфването на всичко около нас, много алергии започват да се проявяват, дори и кучешките и котешките. В тази статия ще разгледаме към какво могат да бъдат алергични нашите любимци, как да го забележим, както и как да се погрижим за техния комфорт.

 

Атмосферни алергии

В тази категория попадат всички алергии, които са причинени от външната среда и често са сезонни. Пролетните алергии към полен са от най-разпространените сред хората и също така сред животните. Освен тях, нашите любимци могат да са алергични и към прах, трева, мухъл или цигарен дим. При котките, които страдат от алергии, както и астма, цигареният дим може да бъде изключително опасен. Като цяло се препоръчва да се избягва да се пуши около домашни любимци дори и да не са алергични. Някои котки също имат алергии към конкретни парфюми и препарати. Често симптомите на тези алергии ще включват сърбеж или раздразване на дихателната система. При кучетата се забелязва дразнене и зачервяване около лапите, ушите и понякога очите.

Цялостният съвет при атмосферните алергии е да се избягват причинителите им, където това е възможно. За по-сериозни алергии съществуват и противоалергични лекарства предназначени за животни, които ветеринарен лекар може да ни препоръча и предпише. Колкото и да са неприятни за животинчето, понякога с леките сезонни алергии, то трябва просто да ги издържи и да изчака да отминат, както правим и ние самите.

 

Хранителни алергии

Хранителните алергии са другата основна група алергии при животните. Освен реални алергии, включваме в тази група и хранителните непоносимости. Разликата е, че непоносимостите също могат да причинят неприятна храносмилателна или кожна реакция или дори да доведат до инфекции на ушите, но те не са причинени директно от имунна реакция. Хранителните алергии и при котките и при кучетата най-често се проявяват чрез дерматологични или стомашно-чревни проблеми. Симптомите предимно включват гадене и диария и/или зачервяване, сърбеж и подуване на кожата. По-рядко срещаните силни алергии могат да доведат и до анафилактичен шок (както при хората с алергия към фъстъци).

Най-добрият начин да се отстранят проблеми с хранителните алергии е чрез изграждането на специфична диета. За да можем да направим това, първата стъпка ще бъде да установим конкретната храна към която любимеца ни е алергичен. Опциите са много, също както при хората и е добре да обсъдим с ветеринар правилната диета, с която постепенно да открием причината за алергията. Това може да отнеме време, но любимецът ни ще ни бъде безкрайно благодарен, когато може спокойно да се храни и да живее щастливо.

Симптоми и лечение

Най-добрият начин да забележим дали любимецът ни страда от алергични реакции е като се оглеждаме за някои от следните симптоми:

  • Сърбеж и зачервена кожа
  • Подуване на лицето, ушите, устата или клепачите
  • Възпаления на ушите
  • Кихане и сълзливи или сърбящи очи
  • Повръщане и диария

Ако се проявяват някои от тези симптоми, то трябва да се обърнете към ветеринарен лекар. Те могат да препоръчат тестове, с които да се установи от какво е алергията ако не сте сигурни, както и постепенна смяна на диетата ако се установи, че е хранителна. Най-често “лечението” на подобни алергии включва промяна в ежедневието, която да избегне алергена. Могат да се предписват и лекарства, които да потушат или облекчат симптомите.

Прочетете още:
Артрит при домашните любимци
Лекар за домашния любимец
Без бълхи и кърлежи по домашните любимци

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top