Активността на кучетата

как да я поддържате вкъщи?

Как да поддържате кучето активно, когато не може да излизате навън ?

Кучето ви не само обича да е навън, то има нужда от разходките – за да изпразни мехура си, да изразходи енергията си, да се измори. Но не винаги е възможно да го изведете. И ако живеете в неголямо жилище – особено градско, да задоволите потребностите му не е лесно.

Има различни методи да приучите кучето си да ползва тоалетна вкъщи, както и различни приспособления за решаване на този проблем. А как в тясното жилище да му осигурите възможност да се раздвижи, особено когато е от едра порода? Общото правило е, че трябва да работите и за тялото, и за мозъка му. Подбирайте внимателно заниманията, за да носят максимална полза.

Криеница

Докато домашният ви любимец се залисва с нещо или някого, незабелязано се скрийте в килера, зад или в гардероба. Изчакайте няколко минути. Ако той не тръгне да ви търси, почукайте, вдигнете шум, повикайте го по име. Търпеливо изчакайте да ви намери. Разбира се, почерпете го след това.

Можете да криете и различни лакомства или любима играчка. Така тренирате работата с нос.

Препятствия по пътя му

Поставете ленти на вратите, също и напречно на коридорите. Накарайте кучето да ги прескача или да пропълзява под тях. Заместете лентите с табуретки, пейки и други подходящи вещи.

Тичане по стълбището

Можете да стоите на най-горното стъпало и да хвърляте долу любимата играчка на кучето (или пръчка), а то да тича да я вземе и да ви я носи. Ако решите, това упражнение може да е много полезно и за вас – тичайте заедно с домашния си любимец, гонете се един друг по стълбите.

Тука има, тука нема

Подгответе си любимите лакомства на кучето, които са с подчертана миризма. Вземете 2 или 3 еднакви чаши или кутии.  Пуснете пред него лакомството в едната от тях. Захлупете ги и ги разместете веднъж-два пъти. Подканете го да намери лакомството. Обикновено повечето животни успяват да познаят и съборят точната чаша още първия път.

Пукни мехурчетата

Провокирайте ловния инстинкт на своя четирикрак приятел, като го оставите да гони и пука сапунени балончета. Играта може да продължи, докато той капне, или на вас ви омръзне. Купете си от играчките, в които наливате сапунената вода и като въртите ръчката, около вас танцуват рояци балончета. Използвайте глицерин и вода, за да не дразнят мехурчетата очите на кучето.

Хвани лазера

Вместо сапунени мехурчета, оставете кучето да гони червената точка на лазера. Само внимавайте тя да не попада върху чупливи предмети или върху други животни и хора, които възбуденото животно може да разруши или нарани.

Борба

Трябва само да разчистите пода, да се облечете подходящо и да се подготвите за по-грубичка игра и търкаляне. Все пак, имайте едно на ум – дори малкото куче във възбудата си може да ви нарани неволно. Не изпускайте контрола. Дърпането на въже също се харесва на четириногите.

Нови номера

Винаги можете да научите домашния си любимец на нови трикове. Това обикновено е забавно и за двамата. Особено ако сте много търпеливи и подкрепяте всеки успех с лакомство. Научете го да отваря и затваря вратата, да носи нашийника си и обувките ви, вестника, да прибира играчките си и т. н.

Сменяйте играчките

На кучетата, както и на децата, играчките омръзват бързо. Решението е периодично да скривате част от тях и да ги изваждате, когато другите вече са омръзнали. Така ще поддържате интереса им буден. Собственици споделят, че има кучета, които успяват да се уморят само докато се нарадват на „новите“ играчки, подскачайки наоколо.

В стремежа да забавлявате кучето вътре в дома си не забравяйте мерките за безопасност. Помислете и за щетите, които можете да нанесете в играта на мебелите, вещите и стените. Успех!

Прочетете още:
„Домашните любимци и зимата“

„Принадлежностите на домашния любимец“
„Как да поддържаме дома си в присъствието на домашен любимец“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top