Акне в зряла възраст

- причини и начини за справяне

Свикнали сме да свързваме акнето с тийнейджърската възраст, но то съвсем не е характерно само за пубертета. Много често от него страдат хора около 30те и 40те години. Ако при подрастващите е по-характерно за момчетата, то в зряла възраст по-засегнати са жените.
Причини за акнето
Хормонален дисбаланс
Това е най-популярната причина, когато се търсят корените на заболяването. Преобладаването на едни хормони и недостигът на други стимулира мастните жлези да отделят повече себум. Заедно с мъртвите клетки той запушва порите. Натрупването на себум расте, налягането се увеличава, пъпката става болезнена. Обичайно обитаващите кожата Propionibacterium acnes се размножават взривно. Започва възпаление. Изстискването разнася инфекцията и възникват нови огнища. Това се случва както при тийнейджърите, така и при жени на всяка възраст – включително в климактериум.
Други фактори за възникване на акне в зряла възраст
Такива са наследствената обремененост; замърсената околна среда и тютюнопушенето; прекаляване с излагането на слънце и употребата на солариум. Неподходящите козметични продукти, както и неправилната им употреба също причиняват запушване на порите. Сред виновните са стресът и някои медикаменти – особено противозачатъчни, съдържащи прогестини. Шоколадът и сладкото вече са реабилитирани.
Постоянното опипване на лицето с ръце привнася нетипични за кожата бактерии, които могат да усложнят положението при вече съществуващи възпаления.
akne_vuzrast1
Ретенционно акне
Характеризира се с малки пъпки с бяло връхче. Над тях кожата е уплътнена и себумът няма как да излезе навън. Наричат ги още бели точки, милиуми.
Смята се, че то е по-характерно за зряла възраст, но според лекарите най-често при един и същ пациент се наблюдава и ретенционно, и бактериално (възпалително) акне. Ако за бактериалното е необходимо лечение, назначено от дерматолог, то за ретенционното често е достатъчно качествено ексфолиране на кожата.
Акне или розацея
Понякога дамите забелязват зачервявания, придружени с множество гнойни пъпчици. Поставят си диагноза акне и започват усилено самолечение. Всъщност – в повечето случаи това е розацея. И вместо да облекчат състоянието им, продуктите за акне го влошават.
Типични грешки при самолечение на акне
Акне екскорие
До него се стига, когато появилите се единични пъпки се чоплят усилено, което пък води до разпространение на инфекцията и влошаване на общото състояние.
Стремеж към обезмасляване на кожата
Като знаят, че началото на акнето е повишеното производство на себум, повечето хора се опитват да почистват кожата си до пълно обезмасляване. Всичко, което постигат е, че мастните жлези започват да работят още по-усилено, за да наваксат. Цикълът се затваря, но възпаленията стават още по-тежки.
Липса на хидратация
В борбата с омазняването обикновено се забравя, че мазната кожа също има нужда от хидратиране. Всъщност добрият хидролипиден филм е най-добрата ѝ защита.
akne_vuzrast4
Лечение на акне
Това е продължителен процес с променлив успех и е най-добре да се извършва под ръководството на дерматолог. Ако е последица от ендокринни (хормонални) или други проблеми, първо се лекуват те.
Добри резултати дават продуктите с ретиноиди. При нужда може да ви бъдат назначени антибиотици и/или процедури с лазер. Препоръчително е активното лечение да се осъществява от късна есен до пролетта, защото повечето използвани медикаменти и процедури повишават фоточувствителността на кожата. Акнето е още една причина да използвате прилежно продукти със слънцезащитен фактор поне SPF 30.
Добре е да се знае, че в зряла възраст то може да е симптом на сериозни заболявания – от поликистозни яйчници до рак. Затова при появата му наистина ви е необходима лекарска консултация.
 
Прочетете още:
„Акне“
„Ароматерапия против акне“
„Митове и факти за акне“
„2 маски против акне“
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top