Акнето

- как да го преборим?

Акнето е често срещан проблем за кожата на много хора. Предимно, то се проявява при тийнейджърите, провокирано от хормонален дисбаланс. Но дори и при възрастните, това е най-често срещания кожен проблем. Какво трябва да знаем за акнето, какви са причинителите и как да го излекуваме? Тук ще споделим най-важната информация за акне и как да се преборим с него.

Какво представлява акнето?

Акнето е често срещано кожно заболяване, което причинява появата на редица от зачервявания, пъпки, рани и възпаления по кожата на лицето, както и по раменете, гърба и гърдите. Ако изпитвате тези симптоми, знайте, че не сте сами и близо 80% от населението в някакъв момент от живота си страда от леко или по-сериозно акне. То предимно се забелязва при хора на 11-30 годишна възраст, но може да се прояви и след това. Акнето се появява, когато порите на кожата ни се запушват от коса, себум, мъртви кожни клетки или бактерии. Това на свой ред води до нездравословния вид на кожата и появата на много пъпки, черни точки, зачервявания и в по-сериозните случаи – рани.

Симптоми и причинители

Това да имаме няколко пъпки или трудни за махане черни точки не винаги е индикатор за акне. Все пак, акнето се лекува много по-лесно в ранните си стадии. Затова наблюдавайте внимателно кожата си и ако броят или размерът на проявите върху лицето ни нараства, се консултирайте с доктор. Гнойни пъпки, както и сърбящи и зачервени региони по кожата могат да бъдат показателни за акне. Продължителното присъствие на акне може да има освен физически, и емоционален ефект върху здравето ни. Акнето често афектира нашата увереност, което в последствие може да доведе до психологични проблеми.

Съществуват редица причинители на акне. Една от основните причини е затрудняването на кожата да диша. Това се случва, когато носим твърде много шалове, шапки, маски, шлемове и т.н. Замърсяването на кожата с бактерии също играе важна роля. Това може да се случи поради мръсен въздух и конкретни метеорологични условия. Също така, и от често пипане на кожата с мръсни пръсти или чоплене на пъпки и рани. Използването на много омазняващи продукти за кожата или чест контакт с мазнина (работене в кухня, на пример) могат да доведат до появата на повече себум, което да доведе и до повече акне. Стресът е главен причинител на акне при възрастните, но също и при все повече млади хора. Стресът води до хормонален дисбаланс, който директно афектира проявата на акне.

Причината тийнейджърите да се сблъскват с акне по-често от възрастните е високата хормонална активност на тази възраст. Поради това, периодите на менструален цикъл също понякога са свързани с повече прояви на акне. Хормонален дисбаланс по други причини може да доведе до подобен ефект.

Как да го преборим?

Когато акнето е в напреднал стадий, най-доброто нещо, което можем да направим е да посетим дерматолог и да предприемем препоръчана от специалист процедура. За да избегнем акне или да го излекуваме в началния стадий има няколко неща, които можем да направим. На първо време е важно всеки ден да мием лицето си с топла, но не вряла вода. Използвайте почистващ препарат за лице (“cleanser”), както и хидратиращ крем (“moisturiser”) ежедневно. Задължително сваляйте грима в края на деня и почиствайте и хидратирайте лицето след това. Избягвайте да докосвате лицето си излишно и поддържайте балансирана диета, богата на витамини и минерали.

Прочетете още:
Акне в зряла възраст
Ароматерапия против акне
Две маски против акне

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top