Аквафаба

- как да заместите яйцата?

Вече сме във времето на коледните пости. Дали да постите или не, е лично решение, което не подлежи на коментар. Но ако постите, ви напомняме, че за неподготвения организъм 40 дни са много време. За да се предпазите от хранителни дефицити, добре е да се храните максимално пълноценно. Това не е трудно при огромното разнообразие от растителни продукти.

Постите като че са точният момент да ви представим един продукт, който може да замести яйцата в почти всяка рецепта – функционално и на вкус. Той се казва аквафаба от aqua (вода) и faba (боб) и се използва от около 5 години.

Какво е аквафаба

Макар че аквафаба се използва от около 2014та, тя не е модерно изобретение. Вие лично вероятно много пъти сте я изхвърляли. Става дума за водата, в която са варени бобови продукти. Оказва се, че при интензивно разбиване с миксер тя образува по-мека или по-твърда пяна, която наподобява разбити яйчни белтъци и може напълно да ги замести в различните рецепти за сладкиши или солени ястия.

Практиката показва, че най-добре с тази роля се справя течността, която остава след варене на нахут и маслен боб, или водата от консервата. От семената в нея преминават основно въглехидрати (под формата на разтворими и неразтворими фибри и захари) и протеини.  Нормално разтворените вещества са около 5% от теглото на семената, но при допълнително изваряване могат да стигнат до около 10%. Така полученият вискозен разтвор има емулгиращи свойства.

Според концентрацията си той е по-подходящ за сгъстител или за получаване на стабилна пяна за целувки и сладкиши. В случай, че ще използвате аквафаба за целувки, филтрирайте внимателно твърдите частици. А самото пенене се дължи на сапонините, въглехидратите и протеиновите фракции. Съставът и свойствата на аквафаба са различни при различните сортове нахут, боб, леща и др. Зависят още от начина, по който те се обработват – консервиране, накисване, варене.

За какво да използвате аквафаба?

Макар някои запалени поклонници да твърдят, че рецепти с вода от варен нахут има в готварска книга, излязла през 1968 г. в Америка, бумът в употребата ѝ е от около 5 години. Освен за целувки, тя се използва за френски макарони, мусове, маршмелоу и всякакви десерти, за които са нужни разбити яйца или просто ядлива устойчива пяна. Две супени лъжици аквафаба се равняват на един белтък, три – на цяло яйце.

С нея се приготвят веган майонеза, веган масло, влага се във веган сирене и кашкавал. Запалените ѝ почитатели непрекъснато изпробват нови и нови рецепти, които можете да откриете в мрежата. Можете да се присъедините към поне две големи фейсбук групи – стига да се справяте прилично с английския.

За получаване на стабилна кремообразна пяна има няколко секрета:

  • разбивайте на висока скорост около 7 – 9 минути;
  • разбивайте с добавена захар – от ¼ до ¾ чаша;
  • добавяйте около ¼ чаена лъжичка винена (тартарова) киселина.

Пробите показват, че най-устойчива е пяната с добавена винена киселина. След около час пяната от чиста аквафаба се втечнява почти напълно.

Разбира се, аквафаба не е идеална. Тя заменя яйцата функционално и вкусово, но не носи почти никаква хранителна стойност. Има си и противници, които казват, че водата, в която се варят или консервират бобовите е отпаден продукт и не е добре да се консумира. Но ако вие по принцип не изхвърляте тази вода и нямате никакви стомашни проблеми от това, пробвайте аквафаба! Тя ви дава нови възможности в кухнята не само по време на пости – дори и да не сте вегани.

Прочетете още:
„Постите – ползи и рискове“
„Как да си направите квас“
„Бъдни вечер – какво да приготвите за трапезата?“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top