Адаптогените

– механизъм на действие

Адаптогените са лечебни растения и билки, които подкрепят и подобряват адаптацията на организма към променените околни условия и повишените изисквания към него.

Как действат адаптивните механизми при стрес? 

Всяка промяна, която извежда организма от зоната му на комфорт, независимо дали е пътуване през часови зони, заболяване, или психическо пренапрежение, води до стрес. Отговорът на организма на стреса се характеризира с три обособени етапа:

  • етап на алармата или на тревогата – организмът разчита сигналите на променената среда и активира всичките си налични ресурси, за да устои и да се приспособи към действието на стресорите;
  • етап на съпротивата или на резистентността – благодарение на активираните на първия етап ресурси, той успява да поддържа нормалния си вътрешен баланс и постепенно да се адаптира към променените условия;
  • етап на изтощението – вътрешните резерви са изчерпани, а адаптацията не винаги е постигната.

Как действат адаптогените?

Те удължават чувствително фазата на съпротивата срещу стресора, което помага на организма да се приспособи. Осигуряват плавно понижаване на напрежението. Под влиянието им, вместо да завърши с изтощение, процесът на адаптация води до ново равновесно положение (хетеростаза – равновесие, установено с помощта на външни фактори) на организма над предишното ниво на хомеостазата (вътрешното равновесие).

Така от една страна те намаляват вредното влияние, което стресът оказва върху всички жизнени системи, а от друга – повишават адаптивността и устойчивостта ни на дразнители от различен характер. Много важно е да отбележим, че адаптогените не потискат, а деликатно стимулират стресовата система. Действат по-скоро като леки стресори, които я „тренират“ и я правят по-устойчива, по-издръжлива, намаляват силата на реакцията ѝ.

Механизмът на действие и ефективността на адаптогените са надлежно документирани както при животните, така и при хората. Той се осъществява посредством симпатико-адреналната система и оста хипоталамус – хипофиза – надбъбречна жлеза.

Високият научен интерес и множеството изследвания върху адаптогенните свойства на различни растения е довел до едно обобщено определение за тях. Адаптогените са „билкови препарати, които повишават вниманието и издръжливостта при умора и намаляват уврежданията, причинени от стрес и нарушения на невро-ендокринната и имунната система“.

Кога и как да приемаме адаптогени?

Адаптогенните билки не са стимулатори. Те не действат веднага като кофеина. Необходими са поне няколко дни – по-скоро седмици – за да усетите реална полза. Затова са по-полезни в дългосрочен план – както при преминаване през трудни и натоварени периоди, така и за възстановяване след тежки и продължителни боледувания, при тежка умора и изтощение.

Сред най-добре проучените са сибирският женшен (Eleutherococcus senticosus), шизандрата (или китайският лимонник – Schisandra chinensis) и златен корен (Rhodiola rosea). Резултатите ясно показват, че те имат общи, но и доста различни свойства. Затова, когато избирате адаптоген, консултирайте се с лекар. Може да се окаже, че поради разликите в свойствата им         е добре да ги сменяте през определен период.

При остър стрес и тревожност се препоръчват сибирски женшен, шизандра и родиола.

При продължителен стрес – азиатски женшен и ашваганда.

За подкрепа на имунитета – женшен и гъби рейши и т. н.

Въпреки че основните билкови адаптогени се смятат за безвредни и без токсични свойства, те – макар и рядко – могат да предизвикат алергични реакции, странични ефекти и нежелани лекарствени взаимодействия, затова бъдете внимателни.

Прочетете още:
„Aдаптогенни билки“
„Адаптивност“
„10 признака, че стресът ви идва в повече“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top