Адаптация след отпуск

– глезотия или реална потребност?

През последните години все повече се говори за повишени нива на стрес на работното място след завръщане от отпуск или направо за депресия след отпуска. Дали това е реално явление, или опит на капризни служители да помързелуват още някой ден?
Според психолозите, става дума за реално психосоциално явление. Забелязана е и една основна зависимост – колкото по-дълга е била почивката, толкова по-трудно е адаптирането в първите дни на работното място. Става дума за естествено пренастройване на целия организъм и на психиката от един режим на друг. Депресията след отпуск при някои изобщо не се проявява, при други трае от няколко дни до няколко седмици.
 
Как да намалите негативите и продължителността на следотпускарската депресия?
Внимателно с подготовката за ваканцията
Колкото по-големи очаквания имате за ваканцията, колкото по-дълго сте се подготвяли и повече средства сте вложили, толкова по-вероятно е да се върнете неудовлетворени, разочаровани, в лошо финансово състояние. Вместо бодри и отпочинали, отивате на работа затормозени и травмирани.
Не започвайте големи проекти преди пътуването
Това означава да ги оставите недовършени и или ще ви се наложи да работите през почивката, или ще ги мислите притеснено през цялото време. Освен това още в първите работни дни ще трябва да сте много мобилизирани и съсредоточени, за да ги продължите, а това се постига трудно. Осигурете си заместник, който да поема спешните задачи, за да няма допълнителен стрес след отпуска.
Не използвайте целия отпуск за работа у дома
Да, ясно е, че все някога вкъщи трябва да се освежи или да се направи по-сериозен ремонт, но ако това са първите ви почивни дни от много месеци насам, нека поне няколко да са наистина почивни. В противен случай ще се върнете на работа по-уморени и напрегнати, отколкото сте били преди отпуска.
otpusk1
Не скачайте в служебните ангажименти буквално от плажа
Това е една от най-честите грешки, които водят до преумора и апатия през първите работни дни след отпуск.
Връщате се късно в неделя вечер от ваканцията и на сутринта в понеделник сте на работа. Нямате време постепенно да свикнете с новия режим, всички натрупани служебни задачи и изостанали домашни ангажименти ви се стоварват на главата изведнъж, а лежерната нагласа от отпуска още не е отшумяла и не се справяте добре. Правите грешки и пропуски и това ви кара да се чувствате още по-зле.
По-добре си оставете ден-два между почивката и работата. Така ще се адаптирате по-спокойно, ще отхвърлите домашните задачи (почистване след отсъствието, пране, неплатени сметки, грижи за себе си) и дори ще можете да прегледате мейлите и да степенувате по спешност очакващите ви задачи.
Започнете с къса работна седмица
Ако още в понеделник сте в офиса и ви залеят телефонни обаждания, мейли и нови задачи, а вие се опитвате геройски да се справите с всичко, голяма е вероятността да прегорите в дългата първа работна седмица. Това ще удължи адаптацията ви и ще я направи мъчителна.
Планирайте така нещата, че да сте в офиса в сряда или дори в четвъртък. Ще имате време да се ориентирате, да подредите по приоритетност задачите и проектите, да ги огледате добре и преди да се преуморите, ще дойдат съботата и неделята. В първите ден-два си намирайте повече работа навън, разговаряйте с колегите за преживяванията през ваканцията.
Има една приказка, че българинът на работа мисли за почивката, а на почивката – за работа. Ако това се отнася и за вас, опитайте се да промените мисленето си. В противен случай нито работата ви ще е работа, нито почивката – почивка. И неудовлетвореността и стресът ще се натрупват застрашително.
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top